Hoe kies je de beste maat?

Maattabellen vs lichaamsmaten: hoe kies je de goede maat?

Bestel je online een afgewerkt kledingstuk óf wil je aan de slag met een naaipatroon voor een kledingstuk? Dan moet je te rade bij de maattabel van het merk waar je bij koopt. In die tabel ga je aan de hand van je eigen lichaamsmaten na met welke kledingmaat jij de beste fit of snit krijgt. De 'beste' is in dit geval de fit of snit die het merk tijdens het ontwerpproces voor ogen had. Klinkt dat als Chinees? Let me break it down for you

1. Wat is een maattabel en waarop is die gebaseerd?

2. Hoe verhoudt een maattabel zich tot de snit van een kledingstuk?

3. Hoe beslis je over de maat bij bovenstukken?

4. Hoe beslis je over de maat bij onderstukken?

5. Hoe beslis je over de maat bij combinatiestukken?

6. De Zonen 09 maattabellen

Wat is een maattabel en waarop is die gebaseerd?

Maattabellen zijn samengesteld uit een verzameling lichaamsmaten waar een merk, of dat nu confectie of DIY is, zich op baseert bij het ontwerpen van kleding. Vaak wordt daarbij vertrokken van de gemiddelde lichaamsmaten van de burgers van het land waar dat merk van afkomstig is en dat is ook zo bij Zonen 09. Bij het uitwerken van mijn naaipatronen baseer ik me op de gemiddelde breedte- en lengtematen van mensen in België. 

Hoe verhoudt een maattabel zich tot de snit van een kledingstuk?

Bij het ontwerpen van een kledingstuk beslist de designer eerst en vooral over de fit of de snit van dat stuk. Een trui bijvoorbeeld kan aansluitend van fit zijn, maar ook ruim of oversized vallen. Afhankelijk daarvan wordt aan de belangrijkste lichaamsmaat voor dat stuk (borstomtrek bij bovenstukken, heupomtrek bij onderstukken) een aantal centimeter toegevoegd.

Het extra aantal centimeter bovenop de breedtemaat is verantwoordelijk voor het draagcomfort en krijgt in de praktijk allerlei namen zoals toewijdte, toeslag en toegifte. Hoe groter de toeslag, hoe ruimer het kledingstuk zal vallen. Om je een idee te geven van het resultaat geef ik je elk van de Zonen 09 patronen in de productbeschrijving aan welke snit ik daar voor ogen had.

Hoe beslis je over de maat bij bovenstukken?

Hoe beslis je over de maat bij bovenstukken?

Omdat bovenstukken zoals T-shirts, hemden, blouses en truien gebaseerd zijn op de borstomtrek vergelijk je voor dit soort kledingstukken jouw borstomtrek of die van de ontvanger met de borstomtrek in de maattabel. Op die manier ontdek je met welke maat jij voor dat specifieke stuk aan de slag moet. Ga nooit uit van de 'gewone' confectiematen aangezien ieder merk en elke designer eigen vastgelegde tabellen gebruikt gebaseerd op wat hierboven beschreven staat.

Blijkt nu dat je volgens de tabel van het ene merk een 50 hebt terwijl je in de winkel steevast met een 44 weg komt? Let it go. Die '50' betekent helemaal niets, de designer had die eigen vastgelegde maat even goed 'lekker ding' kunnen noemen ;-).

Maak je een kledingstuk voor een heel klein of heel groot persoon? Dan kies je dat bovenstuk nog steeds op basis van de bovenwijdte of borstomtrek maar voor je de patroondelen uit stof gaat knippen, start je met die te verkorten of verlengen. Hoe dat moet vertel ik je in de handleidingen bij mijn naaipatronen én binnenkort ook hier in nog wat extra info over maten opnemen en patronen aanpassen.

Hoe beslis je over de maat bij onderstukken?

Hoe beslis je over de maat bij onderstukken?

Bij het kiezen van de maat voor onderstukken zoals broeken en rokken ga je op dezelfde manier tewerk als bij bovenstukken en geldt dezelfde achtergrondinfo. Het enige verschil ligt hem nu in het feit dat patronen voor onderstukken vertrekken van de heupomtrek en jij je bij het opnemen van de lichaamsmaten en checken van de maattabel nu op die specifieke maat concentreert.

Hoe beslis je over de maat bij combinatiestukken?

Hoe beslis je over de maat bij combinatiestukken?

Je snapt nu helemaal hoe je tewerk gaat bij boven- én onderstukken maar wat met kleding zoals langere shirts, jurken of jassen waar zowel een boven- als een onderlijf in moeten kunnen én vooral: wat als de borst- en heupomtrek in een ander deel van die maattabel blijken te liggen? 

In zo'n geval vertrek je van de bovenwijdte of de borstomtrek en creëer je meer of minder ruimte op de heup door het patroon ter hoogte van de taille in de daarbij horende maat over te nemen. Stel: je borstomtrek geeft aan dat je in maat 38 valt en je heupomtrek in maat 42. In dat geval neem je de bovenste lijnen van de panden op je patroon in maat 38 over tot aan de taille. Vanaf die taille neem je de lijnen voor maat 42 over. En je zorgt er natuurlijk voor dat de overgangen tussen beide maten een mooie vloeiende lijn vormen.

De Zonen 09 maattabellen

Op basis van alle bovenstaande informatie zou je nu ook de Zonen 09 tabellen moeten kunnen begrijpen en hoe je jouw ideale maat ermee kan kiezen. Je vindt alle tabellen hier.

Heb je toch nog vragen, dan beantwoord ik ze met veel plezier. Neem gerust even contact met me op!