FAQ

Hieronder vind je de vragen die jullie me het meest stellen. Staat het antwoord dat jij zoekt hier nu toch niet tussen? Laat me dat dan zeker even weten, ik help je met veel plezier verder!

Digitale naaipatronen

Een digitaal naaipatroon bestaat uit pdf bestanden die je onmiddellijk na aankoop kan downloaden via een link die je per mail wordt toegestuurd.

In de download vind je drie bestanden terug die je met het gratis programma 'adobe reader' kan bekijken. Het gaat om: een stap-voor-stap fotohandleiding, een A4 formaat van het patroon dat je thuis kan printen én een groot formaat van het patroon dat via een plotservice kan worden geprint.

Meer details over hoe je met digitale naaipatronen werkt, vind je hier.

Wanneer je een digitaal patroon koopt, ontvang je een unieke link waarmee je dat patroon kan downloaden. Daarbij krijg je 3 keer downloadbeurten bedoeld voor bijvoorbeeld computer, tablet en eentje just in case.

Na gebruik van de drie beurten vervalt de downloadlink. Het goed bewaren van de bestanden op je toestel is jouw eigen verantwoordelijkheid en dus een belangrijke stap bij het downloaden.

Liep er toch iets mis? Gebeurt er iets waardoor jij je patroon verliest (worst case, je computer crasht) en is de link vervallen? Dan hoeft Zonen 09 jou volgens de algemene voorwaarden eigenlijk geen nieuwe link te bezorgen. Maar bij wie loopt het eens niet mis hé? 😉 Dus, krijg ik dan toch deze vraag en zie ik bij het checken van je downloadhistorie geen frauduleuze praktijken? Dan help ik je uiteraard en met plezier verder!

Sinds 2017 worden Zonen 09 patronen enkel uitgebracht in digitale versies. Digitale patronen bieden een aantal grote voordelen zoals de mogelijkheid om enkel die maat te printen waarmee jij wil werken, interactieve handleidingen én gratis updates bij verbeteringen aan het patroon of de handleiding.

Zelf heb ik geen papieren versies meer liggen die bedoeld zijn voor verkoop. Ben je er toch vol goede moed naar op zoek? Dan kun je er misschien nog eentje op de kop tikken bij De Stoffenkamer. Helena kocht de laatste batch papieren versies op dus wie weet? 🤞

Maattabellen

Hier vind je alle maattabellen voor de Zonen 09 patronen voor baby-, kinder-, heren- en dameskleding.

Ben je op zoek naar meer info over maattabellen en hoe je de beste maat kiest? Check dan zeker even deze info.

In de Zonen 09 patronen voor baby's, kinderen en tieners vind je niet alleen standaardmaten terug maar ook small maten. Die small maten zijn getekend op basis van de lengtematen in combinatie met de breedtematen van een maat kleiner. Een 104 small past bijvoorbeeld vaak beter voor een fijn gebouwd kind met de lengtematen van een 104 maar met de breedtematen van een 98.

Kiezen met welke maat je aan de slag gaat doe je eenvoudigweg door de borstomtrek (voor bovenstukken) of heupomtrek (voor onderstukken) én de lengte van je kind te vergelijken met de gegevens in de matentabel.

Ben je wat onzeker bij het opnemen van de lichaamsmaten? Check dan hier even de extra info hierover.

Het lengteverschil in de patronen voor volwassenen is in vergelijking met dat bij de kindermaten, erg beperkt. Small maten toevoegen aan patronen voor de volwassenen heeft daarom weinig zin.

Natuurlijk zijn er bij die volwassenen zelf wel vaak grote lengteverschillen te vinden. Daarom zitten er in elk Zonen 09 patroon verleng/verkortlijnen verwerkt en wordt in het begin van elke handleiding uitgelegd hoe je dat verlengen of verkorten het best aanpakt.

Commercieel gebruik van de patronen

Wil je de Zonen 09 patronen graag gebruiken voor de verkoop van handgemaakte stuks op kleinschalige basis? Dan kan dat zonder probleem op voorwaarde dat Zonen 09 duidelijk vermeld wordt in de communicatie.

Wil je de Zonen 09 patronen gebruiken in het kader van een groter project? Neem dan even contact met me op zodat we de mogelijkheden samen kunnen bekijken.

Voor het geven van workshops met de Zonen 09 patronen bestaan twee mogelijkheden. Afhankelijk van de frequentie en het aantal deelnemers is één van beide opties voor jou het meest interessant. Ik laat je zelf kiezen en een centje verdienen aan mijn patronen maar krijg daarvoor in ruil graag het nodige respect voor mijn werk. Het onderling, kosteloos laten kopiëren van mijn patronen is not done. Meer info over dit systeem vind je hier.

Optie 1 > Elke workshopdeelnemer koopt zijn of haar eigen patroon zelf en rechtstreeks aan bij Zonen 09. De workshopgever hoeft Zonen 09 geen aparte fee te betalen.

Optie 2 > De organisator koopt de Zonen 09 naaipatronen zelf aan in combinatie met een workshoplicentie die een jaar geldig is. Gedurende dat jaar kan de organisator met de aangekochte patronen zoveel workshops geven als hij of zij wil.

Hoewel het commercieel en marketinggewijs een veel slimmere zet is om per patroon een testersoproep te doen, pakt Zonen 09 het toch anders aan. Sinds de start in 2012 wordt gewerkt met een team van vaste testers die al vaak bewezen een grote meerwaarde te zijn voor de kwaliteit van de patronen.

Doorheen de jaren werd af en toe wel eens een tester toegevoegd maar dit gebeurde enkel wanneer een bepaalde denkwijze (bijvoorbeeld een absolute beginner) ontbrak of de groep geen geschikte testmodellen in huis had rond lopen (bijvoorbeeld voor de babypatronen).

Wie welk patroon testte, vind je terug in elke handleiding.